Na, ez jó kérdés...

Nézni vagy nem nézni

Nézni vagy nem nézni

Öt dolog, amit fogadjunk, hogy nem tudtál a Cápáról

2014. szeptember 19. - birorichard36

"Duuuunnn duuunnn. Duuunnn duuunnn. Duunn duunn. Duunn. Duunn duunn. Dun dun. Dun dun. Dun."

2806004-jaws.jpg

Felejtsük el egy kicsit a kaszabolós és zombis filmeket... egyik sem tud olyan ijesztő lenni, mint ez az időtlen klasszikus. Majd 40 év telt el, mióta Steven Spielberg Cápa c. alkotását 1975-ben bemutatták, de még mindig a hideg futkorászik az ember hátán, amint meghallja a baljós nyitózenét. Alant olvashattok 5 olyan dolgot, amit még biztos nem tudtatok a filmről, illetve a cápákról.

1. A Cápának volt egy pár beceneve a forgatás alatt

A nézősereget rettegésben tartó 8 méter hosszú gyilkos cápát a forgatás alatt egyszerűen csak "Bruce-nak" hívták, amit Spielberg ügyvédje, Bruce Ramer utána kapott. A mechanikus műcápa komplett katasztrófa volt, azonnal elsüllyedt, amint a vízre bocsátották; a stáb gyakran hivatkozott rá úgy is, mint az a "nagy fehér szar".

jaws15_slide-0edae03fce416754a138a46557f7e70b31ce654a-s6-c30.jpg

Öröm azért itt is volt az ürömben, Spielberg így mesélt a történtekről: "Nem volt más választásom, ki kellett találnom, hogy tudjuk leforgatni a filmet a műcápa nélkül. Szóval elmentem Alfred Hitchcock-hoz, mit tenne ő ebben a helyzetben? Az a legfélelmetesebb, amit nem látunk, felelte". A rendező végül ekkor határozott amellett, hogy cápa nézőpontjából fogják elkészíteni az érintett felvételeket, amivel sikerült félelmetesebbé, feszültebbé tenni a filmet.

2. A film leghíresebb mondata spontán született

we-re-going-to-need-a-bigger-boat.jpg

Minden idők egyik leghíresebb mozis idézete, mikor Brody (Roy Scheider) meglátja a cápát, és azt mondja: "Nagyobb hajóra lesz szükségük". Állítólag ezt a színész improvizálta, ami végül benne maradt a filmben.

3. A filmben használt cápa közel sem volt akkora, mint amekkorának a vásznon mutatott

article-2201606-14F517FD000005DC-117_634x471.jpg

Jóval a Photoshop és minden egyéb speciális effektező megjelenése előtt a filmkészítőknek némileg egyszerűbb trükkökhöz kellett folyamodni, hogy azt tudják nekünk megjeleníteni, amit mutatni szerettek volna. Mikor valódi cápára volt szükségük, Ron és Valerie Taylor ausztrál cápaszakértőkhöz fordultak; az ő segítségükkel filmezett valódi cápa ugyan "alig" volt 5 méteres, szemben az filmbeli 8 méter hosszúval, így a problémát úgy oldották meg, hogy egy alacsony emberrel helyettesítették a színészeket, különösen a távoli felvételeknél. Ezzel sikerült kibackelni kibekkelni, hogy bábot használjanak, aminél ez azért jóval realisztikusabb hatást keltett.


4. Spielberg-nek eleinte nem tetszett a legendás főcímzene

John Williams szerint a rendezőt eleinte picit győzködni kellett, hogy megbarátkozzon az azóta már híressé vált zenével, szerinte ugyanis túl egyszerű volt, a rendező első alkalommal konkrétan kiröhögte. Végül a zeneszerző némileg kipofozta a szerzeményét, amit amivel Spielberg már hajlandó volt megbékülni, majd később így nyilatkozott a bizonyára minden idők legemlékezetesebb filmzenéjéről, "John Williams merészebbé és izgalmasabbá tette ezt a filmet, mint ahogy azt valaha is gondolni mertem volna".

John-Williams-and-Steven-Spielberg-john-williams-25180335-2100-1869.jpg


5. Az eredet Cápa könyv írója később óceánvédő lett

Az az ember, aki egy szörnyeteg cápáról írt regényt (és részt vett a film forgatókönyvének írásában is), végül a megmentésükért vívott küzdelemhez csatlakozott, sőt Benchley később még azt is megbánta, hogy ilyen hidegvérű gyilkosnak festette le ezeket az állatokat. A 2002-ben írt egy másik könyvet is a cápákról, Shark Troubles (Igaz történetek a cápákról és a tengerről). Ugyanabban az évben pedig egy National Geographic-nak adott interjúban a cápákról alkotott téves sztereotípiákról beszélt. "Létezik az az elmélet, hogy a cápák emberekre vadásznak, tehát emberevők. Igazából ez teljesen ellentétes a valósággal. Minden egyes alkalommal, mikor az ember a TV-ben arról hall, hogy emberek közé tévedt egy cápa, az esetek 99%-ban valószínűleg valami más csalhatta őket oda, ugyanis ez az állat természeténél fogva kerüli az embereket." Ismételten hajtogatta, hogy a könyve merő fikció volt csupán és ha már akkor ismerte volna a cápák igazi természetét, soha nem írta volna meg a történetet. Benchley 2006-ban hunyt el.

0.jpg

Forrás

A bejegyzés trackback címe:

https://cinemablog.blog.hu/api/trackback/id/tr146709741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PiszkosFreddy 2014.09.20. 13:42:43

Azért köszi Spielbergnek,és a többieknek a filmet, a nagy fehérnek pedig az avataromat.

2014.09.20. 14:54:27

@csentecsa: ugyanez a Robert Shaw játszotta a bérgyilkost az Oroszországból szeretettel című klasszikus James Bond-filmben.

az övezet gázai 2014.09.20. 23:17:40

Olyan szó, hogy "kibackelni", nincs. Vannak viszont az univerzumban az angolon kívül egyéb nyelvek is.

birorichard36 · http://cinemablog.blog.hu/ 2014.09.21. 03:15:25

@az övezet gázai: "Először a kapu előterébe vontak hátra (back) játékosokat (innen ered a magyarban a hátvédre használatos bekk, és az ebből képzett kibekkel kifejezés)"

m.magyarnarancs.hu/egotripp/jatekrendszer-70199

"Számára nem előnyös helyzetben jobb híján kivár, kihúzza, kibírja, mert nincs értelme változtatni (sok energiába, időbe, pénzbe, stb. kerül)."

www.hogymondom.hu/showslang.php?slang=kibekkel

birorichard36 · http://cinemablog.blog.hu/ 2014.09.21. 03:22:07

@csentecsa: @johnny77: Köszi, észre se vettem! Pedig a The Sting az egyik kedvenc filmem, igaz, azóta jó sokat változott.

az övezet gázai 2014.09.21. 07:32:52

@birorichard36: Az írásmóddal volt bajom. A mondandóm második részét illetően visszavonulok.
süti beállítások módosítása