Na, ez jó kérdés...

Nézni vagy nem nézni

Nézni vagy nem nézni

Videón az új Batmobil!!!

2014. szeptember 19. - birorichard36

Bizonyos Shiva Honey Instagram felhasználó közzétett rögtön két videót is, amiben az új Batmobilt láthatjuk mozgás közben. 

Új Bourne-filmben tér vissza Matt Damon

Matt Damon korábban többször is nyilatkozta, hogy csak abban az esetben térne vissza a Bourne-filmekhez, ha a korábbi két filmet (Bourne-csapda, -ultimátum) rendező Paul Greengrass-szel dolgozhat együtt. Azonban sem ő, sem a rendező nem látott akkor több fantáziát Jason Bourne kalandjaiban, úgyhogy a dolog egy időre annyiban is maradt. Eddig. A Universal-nak sikerült feloldani a diszkrepanciát, és jelenleg úgy tűnik, mindketten visszatérnek.

85263.jpg

Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem hiányzik; imádtam a gyönyörű helyszíneket, a zenét, a színészeket, még a történet másodlagossága sem volt bántó, annyira magával ragadó volt a cselekmény dinamikája, a folyamatos menekülés, a profi közelharcok.
A felejthető spinoff (Bourne-hagyaték) folytatását 2015 nyaráról 2016 júliusára tolták el, reméljük, hogy helyette Matt Damon-t láthatjuk a vásznon, vagy lóhalálában lezúznak jövő nyárig pár európai várost, és még 2015-ben bemutatják. Nekem mindegy, csak Matt Damon újra verjen tökön valakit a lépcsőn.

Forrás

1997 óta nem ment ilyen rosszul a filmiparnak

13 év óta először, egy nyári mozifilm sem érte el a 300 millió dolláros bevételt az Egyesült Államokban, még a várva várt Galaxis Őrzői képregénymozi sem, amitől pedig Hollywood-ban a jegyeladások feltámadását remélték. Íme a lista, hogy mit nem néztünk a nyáron: Feláldozhatók 3, Sin City: Ölni tudnál érte, A holnap határa, Szexvideó, Így neveld a sárkányodat 2.

hollywood.jpg

Az Egyesült Államok és Kanada várt jegyeladásból származó bevételét már negatív elvárások előzték meg, a 2013. évhez képest 15% csökkenést vártak - ez azonban júliusban már 30% volt.

Forrás

Police Squad! (1982)

police_squad_tv_series-797807734-large_1409325619.jpg_565x795

"Frank Drebin a nevem. Detektívfelügyelő vagyok a rendőrség Nagyon Különleges Ügyosztályán. Az utóbbi napokban a hetes szektorban egyre másra bukkantak elő manökenek meztelen holttestei. Sajnos én egyet sem láttam, mert a hatos zónában nyomoztam a tyúktolvajok után..."

IMDb
Port.hu

Solaris (1972)

tarkovsky-poster-solaris-polish-version_1409311485.jpg_610x850

"Mondjuk ki már egyszer őszintén, hogy mi egyáltalán nem a kozmoszt akarjuk meghódítani, csak a Földet akarjuk kiterjeszteni a mindenség határáig, és nem tudunk mit kezdeni a másfajta világokkal, nem is kellenek azok nekünk. Nekünk csak tükrök kellenek. Kapcsolatokat keresünk, de azokat sohasem találjuk meg. Annak az embernek a helyzetében vagyunk, aki olyan célra törekszik, amelytől tulajdonképpen fél, amelyre nincs szüksége. Az embernek emberre van szüksége."

IMDb
Port.hu

Pi élete

"Jól mondta Mamaji."

Tizenegy Oscar-jelölés, négy díjazás és az óriási hype kezdetben jócskán megrémisztett. Elfogadtam magamban, hogy egy nagyszerű filmnek nézek elébe, de féltem, hogy annyira azért mégsem lesz jó... Minden létező spoiler-mentes véleményt elolvastam előtte, hogy kondícionáljam magam a befogadásra, nehogy a saját hibámból maradjak le valamiről - mire számítsak, mit ne várjak tőle, és így tovább, és így tovább.

Mit jelent számomra a Pi élete? Semmit és mindent - egyszerre. Legyünk őszinték, semmi nincs a történetben, amit már ne láttunk volna korábban; ismételten megtudjuk az emberről, hogy egy gyarló ösztönlény, és bár évezredek alatt eljutottunk oda, hogy evés után szalvétával töröljük meg a szánk szélét - lelkünk legmélyén állatok vagyunk, és ettől tulajdonképpen kis túlzással csak az választ el minket, hogy gombnyomásra működik a lifthívás, telefonra az ételrendelés. Ha mindez a porba hull, és a puszta létünk a tét (bocs ezért a szóvirágért), újfent primitív állatokká válunk.

BRY3Z.jpg

A Pi élete semmi újat nem hordoz, szemet és lelket gyönyörködtető eszközökkel ugyan, de régen ismert axiómákat jelenít meg kissé elnagyoltan és középszerűen az emberi gonoszságról, magányról, túlélésről, és arról a szakadékról, aminek a szélére mindezek képesek sodorni egy kamaszfiú lelkét.

Na de akkor elérkeztünk a film végéhez, és hirtelen rádöbbentem, hogy nem pusztán véletlen vagy öncélú fogás volt, ahogy a hit témája átszövi a filmet. Ahogy én látom, alaposabban megnézve minden más csak közjáték, ami törzset ad annak az egyszerű, ám mégis mély gondolatnak, hogy elemi igényünk a szépre való törekvés.
Közel két órát szán egy olyan példázatra, amit a film végén, mint egyéni tapasztalatot (ami most már a nézőé is) párhuzamba állít minden egyéb olyan történettel, aminek a befogadására - képi világa és ábrázolása okán - a ma embere képtelen, de legalábbis nehezen veszi rá magát - főként ilyen a vallásos irodalom.
Egyszerűen mondva azt akarja a tudtunkra hozni, hogy hittel feltölthetjük a kitalációt és valóságot elválasztó - valljuk be sokszor nagyon mély - szakadékot. Magyarul képi és formai jellemzőit maga mögött hagyva a leghihetetlenebb történetnek is képes a hit kibontani a valódi tartalmát.

Kicsit mélyenszántó gondolatok ezek, ahogy maga a Pi élete is az; biztosan létezik sok más, az enyémtől eltérő értelmezése is, mindenesetre én ezt láttam benne, és felemelő élmény volt.

nézni.JPG

Erősen ajánlott.
10/10

IMDb
Port.hu

 

The Fault in Our Stars - Csillagainkban a hiba

3(4)/10...

Josh Boone kegyetlen ember. Egy nagyszerű és szokatlan témából, valamint néhány jelenet okán feltételezem, hogy egy csodálatos könyvből sikerült egy olyan produktumot legyártania, ami bohócot csinál a daganatos betegekből, az író John Green-ből, a színészeiből, és nem utolsó sorban a nézőkből. Ha volt már olyan film, aminek során fizikai fájdalmat okozott az ostoba rendezői munka, mert általában nem itt szokták elcseszni, akkor ez az.

Ez a film kizsigerel, a mélybe taszít, csakhogy nem úgy, ahogy ezt a rendező szerette volna. Erőltetett, bárgyú, bántóan giccses párbeszédek, felvételek, fölösleges, az érzelmekre túlzottan hatni akaró jelenetek; a végjáték pedig emiatt tökéletes kudarcba fullad, pedig a színészek itt már igyekeztek volna, Ansel Elgort-ról pl. kiderül, hogy nem csak bárgyú öntelt semmitmondó vigyorgó pofát tud vágni (korábban a Carrie-ben sem volt vele efféle probléma). Azt a különösen gusztustalan részt, amikor Isaac karakterét - amiből egyszerűen magától kiömlik a dráma (kamaszkorú fiú, akinek retinablastoma miatt eltávolítják a szemét, egyetlen támasza, a szerelme pedig elhagyja) - egy érzelemmentes, ostoba udvari bolonddá degradálják, na azt pedig egyenesen a pokolba kívántam.

Azt, hogy Laura Dern miért csak úgy tud beszélni, mint aki szellemileg erősen korlátolt, vagy hogy Sam Trammell-t mivel zsarolhatta a rendező, hogy ilyen együgyűen, halványan és észrevehetetlenül játsza el a következetlen apa szerepét, azt nem tudom, ahogy azt sem, a szülők elferdült motivációit (nem olvastam a könyvet, de nekem úgy tűnt, mintha nem a lányukat akarnák megmenteni, segíteni kezdettől fogva, hanem egyszerűen csak magukat sajnálják az egyszer majd megélendő fájdalomtól) hogy sikerült egy 10 másodperces "-Szeretlek! - Szeretlek!" dialóggal a szőnyeg alá söpörni… 

Mindez tegnap este történt, és mikor ma reggel felkeltem, azt hittem, hogy rosszabb nem lehet, de az IMDb-n a következő fogadott: Josh Boone fogja rendezni Stephen King egyik legbensőségesebb (és szerintem egyik legjobb)regényét, a Lisey történetének filmváltozatát. Tévedtem? Szerintem ez a Boone direkt utazik rám…

Tudom, itt-ott orrvérzésig tömjénezik, de

nem nézni.JPG

NEM NEM NEM ÉS NEM AJÁNLOM SENKINEK.

3/10, na jó, legyen 4, a lényegen nem változtat - nézhetetlen.

IMDb
Port.hu

Comeback...

Az úgy volt, hogy néhány éve előtört már belőlem a roham, hogy valami filmes dolgokkal kapcsolatos oldalon összegyűjtsem a gondolataimat, de végül időhiány miatt félbeszakadt. 2014. augusztus 25-i szent napon azonban újból nekikezdtem a Tumblr-n, amit egy egész napig majdnem kibírtam ordítás nélkül. Ma viszont ordítottam a Tumblr autosave funkciójának hiányától (hiába, az ember azt hinné, 4 év alatt fejlődik a blogszolgáltatás, de nem - kösz, megértettem), egy órás posztom elveszett. Köddé vált, semmivé lett. Mivel ott még magyart sem lehet megadni a blog anyanyelvének, hát hazajöttem. Végül is elsz*rni itt is el tudom a több órás munkámat, de ez legalább már be van járatva - egyszer évekkel ezelőtt beszélgettem itt egy olvasóval, akiről csak remélem, hogy nem önmagam másik regisztrációja volt. No hát szóval, ez van, ne vegyétek majd túl komolyan a dolgot, én sem fogom. A legelső Jagten (A vadászat) c. filmről szóló szösszenet pedig máris elmarad, aki megtalálja valahol félúton a Tumblr és a pokol között, az szóljon. Megígérem, hogy kiteszem.

Szünet...

Elszámítottam magam, a kezdeti sok szabadidő nagy lelkesedéssel töltött el, de sajnos meló és tanulás mellett a három közül valamelyik kárát látná, így nem marad érdemi időm a blogba írni. A reggeli hírkeresések, fordítások formába öntése, (tervezett a rovatokról nem beszélve) úgy összességében a naprakészség - az eltervezett színvonalas formában - tarthatatlan sajnos. Így a blog egyelőre határozatlan ideig szünetet tart, remélem még találkozunk. Addig is nagyon sok jó filmnézést kívánok mindenkinek!

Richárd

Hétfői ö5ös

Osmosis Jones - Frappáns animációs film, rengeteg humorral, Homer Simpson-szerű Bill Murry-vel, bár túl sokat vár a nézőtől; legalább közepes anatómiai ismeretek nélkül csak fele annyira vicces. Ennek ellenére engem megvett. 8/10

Horrorra akadva 3. - Nem egyszerűen horror-, inkább popkulturális paródia rengeteg vendégszereplővel, és poénnal. Kötelező, nem csak horror-rajongóknak. David Zucker filmje. 8/10
 
Pancser Police - Az idétlen magyar névtől eltekintve értékelhető film, bár a műfaj keretein azért nem lép túl. Klasszikus sablonokon nyugvó akció-vígjáték Mark Wahlberg-gel. 6/10
 
 
Boardwalk Empire (Gengszterkorzó) - A maffiózók írója-rendezőjétől, Martin Scorcese-s beütésekkel. Szerethető, van benne fantázia, várjuk a következő évadot. 8/10
 
Zombieland - Tömény akció és rockzene, parókás Bill Murray-vel, és persze rengeteg frappáns zombi-film utalással. 8/10

Gyorshír - Egy Frodo mind felett!

Csütörtök óta hivatalos, hogy Elijah Wood újra magára ölti Frodo jelmezét, és visszatér a Gyűrűk Ura előzményeit boncolgató 2 részre vágott filmben. Az első rész várhatóan a Hobbit történetét meséli majd el, míg a második átvezetőt képez az utóbbi és a Gyűrűk Ura között. A filmet Peter Jackson rendezi, becsült költségvetése fél milliárd dollár lesz.

Forrás: firstshowing.net

Gyorshír - 83. Oscar - A végleges lista a Legjobb Vizuális Effekt kategóriából

Január 5-én az amerikai Mozgófilmes Művészetek és Tudományok Akadémiája 7 filmre szűkítette a 83. Oscar-díjátadó gála VFX (Legjobb Vizuális Effekt) kategória jelöltjeit. ABC-sorrendben, némelyik videóval, némelyik pedig előtte-utána képekkel segít a tippelésben.

(A képek kattintásra megnőnek! Ezek, és a videók is SPOILER-esek lehetnek!)

 

Tovább

Gyorshír -Stan Lee megkapta saját csillagját a Hollywood Boulevard-on

Stan Lee megkapta saját csillagját a (az eredetileg Prospect Avenue-nak nevezett) sétány 15 háztömbnyi hosszú részén, a Walk of Fame-en. A sétányon már több, mint 2400 olyan hírességek nevével fémjelzett csillag található, akik maradandót alkotottak a szórakoztatóipar területén. Stan Lee-t, a képregényeinek a filmgyártásra gyakorolt hatása miatt érte a megtiszteltetés. Megérdemli a gratulációt!

Gyorshír - Előzményekkel "folytatódhat" a Szörny Rt.

Tavaly áprilisban erősítette meg a Pixar, hogy dolgozik a nagy sikerű Szörny Rt. című animációs film folytatásán. A tervek szerint egy előzményfilm fog "forogni" a Pixar műhelyében, felidézve James P. Sullivan és Mike Wazowski egyetemista éveit (hol máshol, mint a Rémítő Egyetemen?) A sztori szerint a kezdetben egymásra ellenségként tekintő szörnyek különböző kalandok közepette életre szóló barátságot kötnek.

A Pixar, a tavalyi évtől kezdve, észrevehetően a már bevált címek folytatásaira helyezte a hangsúlyt, úgymint a Toy Story 3., vagy az idén nyáron debütáló Verdák 2., és persze nem utolsó sorban a Szörny Rt 2., azonban ezelőtt értetlenül állok, hiszen még a felemás sikernek örvendő Wall-E vagy éppen a L'ecsó is 3-4-szeres pénzt hozott a stúdiónak, és a kezdeti filmektől eltekintve (Toy Story, Egy bogár élete), minden darabnál hasonló volt a tendencia. Egyszerűen az is lehet, hogy a Pixar nem gazdasági érdekből cselekszik, hanem valaki tényleg komolyan úgy gondolja, jó ötlet folytatni ezeket a filmeket. Nem tudok most sem mást mondani, minthogy meglátjuk...
Premier: 2012. november 2.

Forrás: firstshowing.net

Gyorshír - Alakul az Elysium színészgárdája

Alakul a színészgárda Neill Blomkamp, a District 9 író-rendezőjének új sci-fi-jéhez, az Elysium-hoz. Matt Damon és Sharlto Copley melllett, a legújabb hírek szerint Jodie Foster is csatlakozik. A sztoriról egyelőre csak annyit tudni, hogy génmódosítással előállított élőlények fognak hangsúlyos szerepet kapni benne. Ezt megerősíteni látszik, hogy a Wired magazin iPad-verzió egyik számában feltűnt egy cím nélküli vírusvideó, amiben különös, halott élőlényeket láthatunk egy autóból az út mellett. A District 9 után a rendezőt ismerve, ismét egy szociálpolitikai témát boncolgató alkotást fogunk kapni sci-fi köntösbe bújtatva. A forgatás csak jövő ősszel kezdődik, a bemutatót valamikor 2013-ra datálják.


A Neill Blomkamp-video

Forrás: empireonline.com

Heti Mozipremier - Season of the Witch (Boszorkányvadászat)

2011. január 7-én debütál az USA-ban Nicolas Cage új fantasy thrillere, a Season of the Witch (Boszorkányvadászat). Többek közt olyan szereplőket láthatunk viszont, mint a Nicolas Cage társát alakító Ron Perlmant, akit főként a Hellboy elmaszkírozott Vöröseként ismerhettünk meg (de akár Konstantin Konaliként is a Rendőrakadémia 7. részéből), vagy akár Stephen Graham, akit legutóbb a Boardwalk Empire (Gengszterkorzó) című sorozatban láthattunk Al Capone szerepében, de feltűnt többek közt Guy Ritchie Blöffjében (Snatch) is.

Tovább

Ma született Mel Gibson

1956-ban, a mai napon született a színész-rendező-producer Mel Gibson a New York állambeli Peekskill-ben. A család tíz gyermeke közül ő volt a hatodik, majd szülei később örökbe fogadtak még egy gyermeket, így a család 13 főre nőtt. Első filmje az 1977-es Terror nyara volt, ezt követően 1979-ben, harmadik filmjében már komoly hírnévre tett szert, a Mad Max-ben játszott főszerepével. Ezzel, és később a Halálos Fegyver akció-vígjáték sorozattal megalapozta hírnevét és kellő anyagi biztonságát, majd sorban jöttek az ismertebb filmjei, mint a Bounty, a Palimadár, az Air America, vagy a Hamlet. 1993-ban átült a kamera másik oldalára, hogy megrendezze, és eljátssza a főszerepét Az arc nélküli ember című filmnek. Ezt követte 1995-ban A Rettenthetetlen, amiért megkapta a Legjobb Rendezőnek járó Oscar-díjat, így ő lett a hatodik, aki színészből lett legjobb rendező a Filmakadémia történetében.

Tovább

Hétfői ö5ös

Scott Pilgrim a Világ Ellen (Scott Pilgrim vs the World) - Első ránézésre nem sokat mond, de fél óra múlva észrevenni, hogy a történet megáll a saját lábán a (néhol erőltett és giccses) különös látványvilág nélkül is. A felnőtté válás problémái egy nehezen kibontható dobozban. 7/10

Csak egy kis pánik - Könnyed ál-gengszter-film Robert De Niro-val és Billy Crystal-lal, baromkodásnak kiváló, kiszámítható és lineáris, semmi extra. 6/10

Buried (Élve Eltemetve) - 90 perc bezárva Ryan Raynolds-zal egy koporsóba, és nem ezen csúszik el. Érdekes kezdet, néhol unalom, ennek ellenére lehetett volna jó film, de az ide-oda csapongó befejezés miatt végül elvérzett. 6/10

Karácsonyi Ének - Felnőtteknek szóló, néhol rémisztő mese 3D-ben. Az Avatar vitte el előle a legjobb látvány Oscar-t. 8/10

Inception (Eredet) - Nolan túl okos akart lenni, ennek ellenére nem omlik össze a film még a sokat emlegetett harmadik szinten sem, és nem a sok altató miatt. Izgalmas, pörgős, talán az eleje kicsit nehezen indul be, mint a Sötét Lovagban, de a tagolt befejezés és záróképsor mindenért kárpótol. 8/10

süti beállítások módosítása